Onze ex-trainster Sandra Bom geeft wat tips voor de aanschaf van een racket:
Je badmintonracket is een belangrijk onderdeel van je materiaal en kies je dan ook niet zomaar. Als je eens zoekt op internet of kijkt op een forum, zal je zien dat er zeer veel discussies over rackets te vinden zijn. Een racket is dan ook persoonlijk en moet je kiezen volgens je eigen speelstijl. Er zijn enkele richtlijnen en tips om een racket te kiezen die bij je past en waarvan je veel spelplezier zal hebben.
 

Ingebouwd T-stuk

Als je van plan bent een racket te kopen, let er dan op dat de racket een ingebouwd T-stuk (T-joint) heeft. Een ingebouwd T-stuk maakt je slagen preciezer, harder en zorgt ervoor dat je racket langer meegaat.
 

Vorm van het blad

Er zijn twee soorten vormen van het blad: Ovaal (oval) en Isometrisch / afgerond (isometric). De meeste oude rackets hebben een ovaal racketblad. De personen die hiermee spelen houden van de kracht die geconcentreerd zit in de sweetspot (de plaats van het blad waar je de shuttle het best raakt). Bij isometrische rackets is de sweetspot een stuk groter. Hierdoor hoef je de shuttle minder precies te raken om toch nog een goede slag te hebben. De kracht van isometrische rackets is hierdoor wel iets minder.
 

Lengte van het racket

Rackets met de aanduiding long zijn 10mm langer dan gewone rackets. Het is geen immens verschil, maar met langere rackets heb je een groter bereik en kan je meer swingkracht opwekken.
 

Gewicht / materiaal

Iets wat onmiddellijk opvalt als je een racket vast neemt, is het gewicht. Een licht racket is wendbaarder en makkelijker om mee te spelen. Momenteel bestaan er al rackets van 70g! Een lichter racket heeft echter niet alleen voordelen: als je een te licht racket koopt, zal je er weinig ‘kracht’ uitkunnen halen (je slagen zullen dan niet hard gaan). Er bestaan verschillende gewichtsklassen:
1U: >95g
2U: 90-94g
3U: 85-89g
4U: 80-84g
Het gewicht van een racket wordt natuurlijk bepaald door het gebruikte materiaal. De lichtere rackets worden doorgaans gemaakt van grafiet (carbon of graphite in het engels) en de zwaardere van aluminium of metaal. Soms worden rackets ook verstevigd met andere materialen, zoals bv. titanium of maken ze gebruik van een speciale structuur. In het algemeen geld dat rackets van grafiet sneller stukgaan en een botsing met een stalen racket zelden overleven.


Balans

Een andere factor die de eigenschappen van je racket bepaalt is de balans. Er zijn 3 categorieën:
1. zware kop (head heavy):
Dit betekent dat er meer gewicht zit in het blad van je racket. Hierdoor zullen je slagen krachtiger zijn, maar je verdediging wordt slechter omdat je racket minder wendbaar is.
2. even balans (even balance):
Bij dit soort rackets is het gewicht gelijkmatig verdeeld. Ze vormen een soort van gulden middenweg tussen de rackets met een lichte en zware kop.
3. lichte kop (head light):
Rackets met een lichte kop zijn zeer wendbaar en zijn daardoor erg goed voor verdediging en snelle acties. Om hard te slaan zul je echter veel polskracht nodig hebben.
 

Fllexibiliteit

De flexibiliteit (soepelheid of buigzaamheid) van een racket bepaalt in grote mate de handelbaarheid en de eigenschappen van een racket.  Dit wordt doorgaans aangeduid met engelse termen zoals flex, medium flex, stiff, extra stiff.
In het algemeen geldt: hoe soepeler de racket, hoe makkelijker het is om ermee te spelen. Omdat de racket meebuigt heb je iets meer tijd om de shuttle terug te slaan. Door het zogenaamde wip-effect gaan je slagen ook makkelijk ver, maar dit gaat wel ten koste van de nauwkeurigheid van je slagen. Soepele rackets zijn ook iets makkelijker om mee te verdedigen.
Stijvere rackets bieden een betere controle, maar het kost meer kracht om harde slagen te produceren. Wanneer je echter veel kracht hebt zal je merken dat je harder kan slaan met een stijve racket.


Grip

Er bestaan verschillende gripmaten, maar meestal wordt er in de Benelux maar 1 maat per racket ingevoerd. Je kan de gripmaat makkelijk aanpassen met een dikkere of dunnere grip. Wanneer je met je ringvinger je handpalm nog kan raken, heb je de ideale gripmaat. In het algemeen levert een dunne grip meer controle op, maar je mag ook niet in je racket gaan ‘knijpen’.


Bespanning

De bespanning kan in sterke mate het ‘gevoel’ van een racket bepalen. Hiervoor geldt dezelfde raad als bij de flexibiliteit. aanbevolen bespanningen:
beginners: 19-20lbs
redelijke spelers: 21-24lbs.
Goede spelers: 25+ lbs.


Veel gestelde vragen:

Ik ben een beginnende speler, wat voor racket is het best?
Je kan het beste een racket met afgeronde kop (isometric) kopen. Verder kies je best een soepele (flex of medium flex) racket. Een lichte racket zal makkelijker zijn om mee te spelen, maar denk eraan dat zwaardere, stalen rackets zogoed als onverwoestbaar zijn.
 
Welk merk is het beste?
Aangezien iedereen een ander racket goed vind, is er ook niet een merk dat boven al de rest uitsteekt. Enkele bekende merken zijn: Yonex, Carlton, Forza, Karakal, Victor, Wilson, Oliver, SOTX,
 
Ik neem aan dat een duurder racket beter is?
Neen, dit is zeker niet het geval! Vaak is het zo dat de duurste rackets stijf zijn, en als jij soepele rackets verkiest, heb je daar dus niets aan. Verder kan je geld uitsparen door een racket online te kopen (tot wel €50!). Koop bij een bekende winkel, zo voorkom je dat je namaakspullen koopt.
 

Я "Системные требования игры battlefield 3"был убежден, что юноша убит преднамеренно убит именно "Скачать читы для need for speed most wanted"тем выстрелом, который я слышал.

Перед ним "Скачать песню вася"по-прежнему была открытая дорога даже "Скачать грузинские музыку"слишком открытая.

Что за дерзкая самонадеянность!

С этой минуты молодая креолка, "Игра учебный автосимулятор скачать"непринужденно болтая "Женя белоусов скачать песни"с подругами, исподтишка следила за приближающимся облаком пыли; она "Игры на двоих приведение"уже догадывалась, чем "St1m альбомы скачать"оно было вызвано, но думала, что "Книги для детей 11 лет"знает это только она одна.

Почетную смерть от "Bumptop pro скачать"пороха и свинца,-торжественно ответил Швейк.

Я и сам глазам своим не верю старый мой сундучок!